Daunatori ai gazonului

Gândacii pocnitori (viermii sârmă) – Agriotes sp.

Larvele sunt deosebit de dăunătoare, având un regim de hrană polifag. Se hrănesc cu părtile subterane ale multor specii cultivate din familii botanice foarte diferite.

Combatere:

Plosnitele vargate – Agriotes sp.
 (Aelia spp.).

Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in frunzarul padurilor sau in alte locuri adapostite de intemperii. Adultii apar primavara si depune ponta pe organele aeriene ale plantei. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al frunzelor si al tulpinilor.

Masuri de prevenire si combatere:

  • tratamente chimice cu Kaiso Sorbie 5 WG, Mospilan 20 SG, Faster 10 CE, Karate Zeon 50 CS;

Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in frunzisul ierburilor de pe marginea drumului, liziere, paduri, etc. Adultii apar de obicei in a doua decada a lunii aprilie, depun ponta pe partea superioara a frunzelor, aproape de baza, paralel cu nervura principala. Adultii rod frunzele, perforand ambele epiderme si parenchimul, iar larvele consuma epidema inferioara si parenchimul, lasand intacta epiderma

inferioara. In caz de atac puternic intreg foliajul este redus la niste membrane transparente, plantele capatand un aspect albicios.

Masuri de prevenire si combatere:

  • tratamente chimice cu: Decis Mega, Karate Zeon, Actara, Fastac, Reldan;

Viermele rosu al paiului (Haplodiplosis marginata).

Are o generatie pe an si ierneaza ca larva in sol. La sarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai, larvele urca la suprafata solului si se impupeaza. Adultii apar la 4-5 zile si depun ponta pe limbul frunzelor superioare. Ouale si larvele sunt sensibile la uscaciune. Dupa eclozare, larvele patrund sub teaca frunzelor unde se fixeaza. In zonele atacate paiul are vasele conducatoare distruse. Astfel plante sunt slabite si au un aspect inestetic.

Masuri de prevenire si combatere:

  • se aplica tratamente chimice daca pe o planta se gasesc mai mult de 5 -6 larve. Exemple de produse: Confidor Energy, Pyrinex Quick, Actara, Nurelle D, Actellic;

Paduchele verde al cerealelor (Schizaphis graminum).

Are 15-20 de generatii pe an si ierneaza ca ou pe diferite specile de plante. Adultii si larvele colonizeaza frunzele si tulpinile, unde se hranescu cu seva din tesuturi. Frunzele atacate, prezinta pete de culoare rosie, se rasucesc, iar apoi se usuca. Atacurile puternice determina uscarea plantelor.

Masuri de prevenire si combatere:

  • se recomanda semanatul la epoca optima;
  • distrugerea buruienilor;

tratamente cu Decis Mega 50 EC , Confidor Energy , Mospilan 20 SG, Actara 25 WG

Lacusta calatoare (Locusta migratoria).

Este o specie polifaga ce prezinta o plasticitate ecologica ridicata. Dezvolta o singura generatie pe an si ierneaza ca ou in stratul superficial al solului. Este o specie polifaga ce ataca agresiv multe specii de plante. Ataca partile aeriene, lasand intacte tulpinile groase si tari. Este o specie foarte periculoasa si greu de combatut, deoarece ataca sub forma de colonie. Astfel, in cateva ore poate distruge toata peluza.


 Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)

-are un regim de hrana omnivor, hranindu-se cu substrat vegetal, prada vie (rame si diverse larve) sau cu cadavre de insecte. Daunele produse sunt directe, prin roaderea sistemului radicular al plantelor. Acestea scot la suprafata solului semintele incoltite sau plantele tinere. Plantele atacate se vestejesc si se apleaca pe sol.

Combatere:

  • tratamente chimice aplicate pe sol Corocid forte,Sintogril

Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)

este o specie polifaga ce ataca numeroase plante, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume si in gazon. Acesta perforeaza frunzele, iar pe masura ce atacul evolueaza, tot aparatul foliar al plantei este distrus.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu Optimol sau Agrosan; Acarieni.

Acarieni

Dezvolta mai multe generatii pe an. Femelele formeaza o panza specifica ce inconjoara tulpina si apoi incep sa depuna ouale. Larvele si adultii inteapa si sug sucul celular al plantelor atacate. In urma atacului dezvoltarea plantei este incetinita. De asemenea, acesta specie poate transmite o serie de boli.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu: Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Ver

Send comment